Tradiciškai pavasarį Lietuvoje ima šurmuliuoti mugės ir lauke vykstantys renginiai, kuriuose siūloma įsigyti įvairius maisto produktus, pagamintus patiekalus bei kitus gardumynus.
VMVT specialistai tikrindami lauko prekybininkus, vis dar fiksuoja pardavėjus, dirbančius neturint reikalingų dokumentų tokiai veiklai vykdyti. 2022 m. buvo patikrinta virš 1 tūkstančio prekybos vietų, o 2023 m. beveik 500, iš kurių kasmet buvo nustatoma apie 20-30 nelegalių prekiautojų. Dažnai tai įvyksta dėl to, kad prekiautojai nežino kokią tiksliai veiklą pasirinkti ir ar reikia papildomai turėti kokius nors dokumentus, jei norima mugėje prekiauti pavyzdžiui tik vieną kartą.
VMVT primena, kad lauko prekybos metu pardavinėti maisto produktus ir/ar teikti viešojo maitinimo paslaugas (kad ir vieną kartą) gali tik patvirtinti ir/ar registruoti maisto tvarkymo subjektai (priklausomai nuo to, kokia veikla užsiima maisto tvarkymo subjektas, jis turi turėti atitinkamus veiklos kodus, kadangi pagal tai yra vertinamos jo veiklos sąlygos ir atitiktis teisės aktų reikalavimams).
VMVT leidimai maisto tvarkymo veiklai išduodami nuotoliniu būdu, teikiant dokumentus el. paštu info@vmvt.lt arba atvykus į VMVT Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Alytaus paslaugų departamento padalinius. Asmenų priėmimo darbo laikus šiuose padaliniuose rasite čia.
Leidimai prekiauti nėra vienintelė ir pagrindinė pardavėjų atsakomybė - ne ką mažiau svarbu laikytis maisto ir higienos saugos reikalavimų:
- - Maisto produktai turi būti laikomi gamintojo nurodytomis laikymo sąlygomis;
- - Fasuotų produktų pakuotės turi būti nepažeistos ir paženklintos;
- - Maisto produktai ir patiekalai turi būti apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, dulkių, kritulių, laikomi taip, kad pro šalį einantys mugės dalyviai neužterštų, nenumestų produktų;
- - Maisto produktai turi būti pristatomi su lydimaisiais dokumentais, kad būtų užtikrintas atsekamumas, tačiau jeigu numatoma prekiauti savo užauginta produkcija užtenka laisvos formos krovinio važtaraščio dokumento;
- - Maistui vežti skirtos transporto priemonės turi būti švarios, produktai turi būti sudėti į dėžes, konteinerius ar padėklus, kurie būtų atkelti nuo žemės;
- - Jeigu į mugę prekybai vežami greitai gendantys maisto produktai – privalu transporto priemonėje turėti šaldymo įrenginius jiems laikyti;
- - Prekybos maistu vietose turi būti švaru, tvarkinga;
- - Prekeiviai turi būti apsirūpinę reikiamu kiekiu geriamojo vandens rankoms nusiplauti bei turėti prekybos vietoje dezinfekcinių priemonių;
- - Prekeivių apranga turi būti švari;
- - Visi paviršiai, kurie liečiasi su maistu, svarstyklės, įrankiai ir įranga turi būti švarūs, kuo dažniau plaunami, esant poreikiui dezinfekuojami;
- - Produktų pakavimui ar pateikimui gali būti naudojamos tik sąlyčiui su maistu tinkamos medžiagos ir gaminiai (pvz. dėžutės, maišeliai, žirklės ir pan.);
- - Mugės prekiautojai turi būti išklausę higienos įgūdžių kursą ir pasitikrinę sveikatą.
Daugiau informacijos apie prekybą švenčių/renginių metu rasite gairėse čia.
Primename pirkėjams, kad jei mugėje įsigijote prekes, kurios kelia pagrįstų abejonių dėl maisto saugos ir kokybės, turite kreiptis į pardavėją ar paslaugos teikėją ir jums turi ją pakeisti ar kitais būdais kompensuoti žalą.
VMVT informacija