Europos Sąjungos (ES) valstybės narės pritarė Europos Komisijos siūlymui uždrausti maisto gamyboje naudoti 8 kvapiąsias rūkymo medžiagas. Sprendimas buvo priimtas Europos maisto saugos tarnybai (EFSA) įvertinus, kad šios medžiagos gali būti kenksmingos vartotojų sveikatai.
Per ateinančias savaites dėl šių medžiagų, kurios maisto pramonėje dažniausiai yra naudojamos žuvies, mėsos, sūrių gaminiuose, siekiant suteikti jiems tradicinio rūkymo, vadinamą „dūmo“ skonį, kvapą ir išvaizdą, Europos Komisija oficialiai priims reglamentą.
Po išsamių diskusijų su valstybėmis narėmis ir suinteresuotosiomis šalimis, reglamente bus nustatyti skirtingi laipsniško naudojimo nutraukimo laikotarpiai, kad verslo atstovai galėtų prisitaikyti prie naujų reikalavimų. Jei kvapiosios rūkymo medžiagos naudojamos pakeičiant tradicinį rūkymą (pvz., kumpiams, žuviai, sūriams), bus nustatytas 5 metų naudojimo nutraukimo laikotarpis, o kai jos naudojamos siekiant suteikti maistui papildomą skonį (pvz., sriuboms, traškučiams, padažams), bus nustatytas 2 metų laikotarpis.
Pasibaigus nustatytam laipsniškam naudojimo nutraukimo laikotarpiui, šių kvapiųjų rūkymo medžiagų nebebus leidžiama naudoti ES.
Naujai įvertintos ir uždraustos kvapiosios rūkymo medžiagos: (SF-001 (“proFagus Smoke R714” (anksčiau vadinta “Scansmoke PB 1110”)), SF-002 (“Zesti Smoke Code 10), SF-003 (“Smoke Concentration 809045”), SF-004 (“Scansmoke SEF7525”), SF-005 (“SmokeEx C-10”), SF-006 (“SmokEz Enviro-23”), SF-008 (“proFagus Smoke R709”), SF-009 (“Fumokomp Conc.” (anksčiau vadinta “Fumokomp”)).
VMVT informacija