Šią vasarą, kaip ir kasmet, VMVT inspektorių dėmesys vėl bus kreipiamas į lauke, atvirose prekyvietėse prekiaujančius sezoninėmis uogomis, šviežiomis daržovėmis bei vaisiais. Bus tikrinama ar prekiautojai veiklą registravo, ar turi būtinus dokumentus bei ar tinkamai užtikrinta maisto sauga, higiena.
VMVT specialistai primena prekiauti sezoninėmis uogomis, vaisiai, daržovėmis galima tik savo veiklą įregistravus. Dėl maisto produktų prekybai reikalingos veiklos registravimo reikia kreiptis į teritorinį VMVT departamentą, kurio teritorijoje bus vykdoma veikla. Registracija yra nemokama ir suteikiama neterminuotam laikotarpiui. Jei pardavėjas nėra registruotas VMVT, tuomet veikla yra laikoma nelegalia ir už tai gali grėsti administracinė atsakomybė.
Nusprendus nebevykdyti veiklos per 10 darbo dienų privaloma apie tai pranešti atitinkamam teritoriniam VMVT departamentui (tiesiogiai ar internetu).
Prekiautojai taip pat privalo užtikrinti, jog prekybos vietoje būtų švaru ir tvarkinga, o produkcija - saugi ir kokybiška:
- Parduodama produkcija būtinai turi būti apsaugota nuo tiesioginių saulės spindulių, vėjo ar lietaus ar kitos aplinkos taršos: dulkių, kenkėjų, kontakto su praeivių rūbais, rankinėmis ir pan.
- Vaisiai ir daržovės taip pat turėtų būti atskirti nuo kitų maisto produktų. Ekologiškų maisto produktų vietose draudžiama laikyti neekologiškus maisto produktus.
- Maisto produktai turi būti sudėti į dėžes, padėklus, kitas maisto produktams skirtas talpas, kurios būtų pakeltos nuo žemės paviršiaus.
Informacija vartotojui privalo būti pateikta visa, ne tik kaina
VMVT inspektoriai pastebi, jog vaisių, daržovių bei uogų prekiautojai taip pat dažnai nepasirūpina visos būtinos vartotojams informacijos pateikimu. Visų pirma, prekiaujant šviežiais vaisiais, daržovėmis bei uogomis, kainų etiketėse informacija turi būti pateikta:
- - lietuvių kalba,
- - aiškiai įskaitomai,
- - matomoje vietoje.
Etiketėje privaloma nurodyti informaciją apie parduodamą produktą, nurodant:
- - produkto pavadinimą,
- - kilmės šalį,
- - kokybės klasę (tai privaloma ženklinant bulves, braškes ir žemuoges, kriaušes, obuolius, saldžiąsias paprikas, pomidorus, salotas, garbanotąsias ir plačialapes trūkažoles, išskyrus salotines trūkažoles),
- - veislę ar prekinį tipą (privaloma nurodyti ženklinant obuolius, salotas ir garbanotąsias bei plačialapes trūkažoles, kriaušes, pomidorus, bulves),
- - grynąjį kiekį privalomą nurodyti parduodant fasuotus produktus.
Plačiau su ženklinimo reikalavimais galite susipažinti čia
VMVT yra parengusi gaires sezoninę lauko prekybą vaisias, daržovėmis ir uogomis planuojantiems bei jau ją vykdantiems asmenims. Todėl prieš planuojant lauko prekybos veiklą, rekomenduojame įsigilinti ir įsidėmėti taikomus reikalavimus, o jau prekiaujantiems – juos prisiminti bei atsakingai taisyklių laikytis. Gaires rasite čia.
VMVT informacija